Club hoopt en vreest

We weten wel, er is nog het vangnet van de Europa League mocht het vanavond fout gaan, maar "dromen mag", klinkt Georges Leekens even tegen zijn natuur in. Dromen van de Champions League. Kan het? Club Brugge vreest - het speelt niet goed en is nog steeds gehavend -maar hoopt op een ijzersterke organisatie op het veld én op de steun van de 12de man om Ariël Jacobs een kater te bezorgen.

Men gaat pas op een voormiddag als die van gisteren goed beseffen hoe immens groot de kloof is tussen Champions League-voetbal en het voorgeborchte van de voorrondes. Slechts een handjevol journalisten kwam naar de officiële persconferentie van Georges Leekens, waaronder niet één Deense collega, en ook de UEFA zendt in dit stadium van de competitie zijn waarnemers nog niet uit.

Voorts, aan de dienst 'Ticketing' hooguit wat 'picknickers'. Geen satellietwagens op de parking, geen spanning in de lucht. Snel weg hier, Club Brugge. De play-off voor de Champions League - en daarmee de garantie op minstens poulevoetbal in de Europa League - zou al een grote stap vooruit zijn.

Organisatie

Daarvoor dient FC Kopenhagen weggezet. 0-0 was het in de heenwedstrijd. Toen had je de indruk dat Club Brugge over meer kwaliteit beschikt, maar dat surplus kon niet worden omgezet in een zege. "Zij staan op sommige vlakken verder en wij kunnen vooralsnog wel controleren maar niet domineren", legt Leekens uit. Dat lijkt ons een probleem. "Tja, we moeten dat compenseren met enthousiasme, intelligentie en met de onvoorwaardelijke steun van de supporters. Ik wil bij deze een warme oproep doen aan de fans: we hebben straks jullie steun nodig, ook in de moeilijke momenten."

Club Brugge voetbalt dezer dagen heel matig en krijgt daar terecht kritiek voor. Maar Leekens heeft óók gelijk als hij naar de waslijst geblesseerden verwijst. De afwezigheid van Jesper Jørgensen is daarbij een grote oorzaak van vele kwaad. Club speelde zijn beste wedstrijd tot dusver niet toevallig tegen Borussia Dortmund - weliswaar een B-ploeg, maar toch - toen het Deense middenveld Jørgensen-Zimling uitblonk in loopvermogen, vista en leiding. Eerst viel Jørgensen uit, later Zimling. Aldus Leekens: "In de situatie waarin we ons bevinden zijn discipline, mentaliteit en teamgeest de trefwoorden om ons aan vast te klampen. Daar kan ik niet over klagen. Intussen raken de geblesseerde spelers stilaan weer fit." Jørgensen, dus: het gaat al stukken beter met de minzame regisseur - de eventuele play-off voor de Champions League is haalbaar.

De kans is groot dat Club Brugge over enkele uren eens te meer zal leunen op organisatie en werkvoetbal. Scouting van FC Kopenhagen leerde de technische staf dat de ploeg van Ariël Jacobs niet de oplossingen vindt of die kan uitvoeren als de ruimtes om te voetballen klein blijven. "Het mag duidelijk zijn dat we de deur niet zullen openzetten", grijnst Leekens. "Net zo goed krijgen we verlengingen en strafschoppen." Dan kan het een lange avond worden. Geduld is de boodschap, kwalificatie is de prioriteit.

 Hoongelach

Leekens gebruikte gistermiddag tijdens zijn persbabbel de term 'D-day'. Er is iets van aan. Na tienen vanavond kan begin augustus al de rust neerdalen over Sint-Andries Brugge. Het bestuur eist van zijn trainer immers een verzekering in Europa tot december. Leekens zou bij kwalificatie tegen Kopenhagen kunnen voortwerken onder een gunstig gesternte en de play-off voor de groepsfase van de Champions League aanvatten zonder de minste druk. Laat het evenwel tegenslaan, en dan zal het hoongelach des te groter zijn. Georges Leekens en heel Club Brugge zweven tussen hoop en vrees.

register-widget

Club1891 Voordelen

  • Een exclusief CLUB1891 welkomstpakket
  • Voorrang voor Champions League en Bekerwedstrijden
  • 10% korting in de Clubshop
  • Exclusieve voordelen, een heel jaar lang
  • Exclusieve online content
  • Unlock verschillende badges en voordelen