Ederson smeert Vázquez rood aan

Ongezien. Ederson, aanvoerder van Charleroi, gaf zaterdag tijdens de rust van Charleroi-Club Brugge doodleuk toe dat hij Victor Vázquez een rode kaart aannaaide. De middenvelder van Club gaf Ederson zaterdag halfweg de eerste helft een intimiderend tikje tegen het hoofd en zag hoe die theatraal tegen de grond ging. Ederson belazerde de boel, maar daar was Vázquez weinig mee. De Spanjaard moet nu hopen op clementie van het Sportcomité.

Hij is de man van subtiele doorsteekpasses, niet die van vuile overtredingen of gemene kopstoten. Meer nog, Vázquez' rode kaart op Charleroi was de eerste uit zijn carrière. Een zware sanctie, want Ederson flikte hem. Van de Velde liet zich na overleg met zijn assistent vangen. "Er is helemaal niets gebeurd", zuchtte Vázquez. "Kijk, Ederson had net twee keer vol op mijn enkel getrapt. Ik zei tegen hem dat hij rustig moest blijven, waarop hij hoofd tegen hoofd kwam staan." Vázquez deinsde niet terug en gaf hem een intimiderend tikje tegen het hoofd. Hij raakte de aanvoerder van Charleroi amper, maar die greep toch met zijn beide handen naar zijn gezicht.

"Ik wilde de wedstrijd doen kantelen", glimlachte Ederson. "Het was dom van hem om zo te reageren. Hij had de intentie om me te raken en deed dat ook lichtjes. Maar waarom ik bij die fase geel krijg, begrijp ik niet. 'Jij zocht het contact', zei de scheidsrechter. Vreemd, want ik deed helemaal niets."

Vázquez kon zich allerminst vinden in de beslissing van Van de Velde. "Het is toch niet logisch dat ik rood krijg én hij geel? Dat komt omdat niemand de fase echt goed gezien heeft. De ref vroeg aan zijn lijnrechter wat er gebeurd was en die besliste op zijn gevoel, niet op de feiten. Dat Ederson toegeeft dat hij me een rode kaart wilde aansmeren? Het is triestig en tegelijk ook intelligent van hem. De scheidsrechter trapte in zijn val. Alleen haalde Ederson er uiteindelijk geen voordeel uit voor Charleroi. Wij hebben, ondanks mijn rode kaart, toch de drie punten. Schuldig voel ik me evenmin. Ik kon er niets aan doen en heb de ploeg dus niet in de steek gelaten, hé. Ik hoop nu wel dat ik niet geschorst word."

Niet aan proefstuk toe

 

De middenvelder ging na de match bewust niet naar Van de Velde om over de rode kaart te praten. "Waarom ook? De beelden zijn duidelijk. Ik zal eventueel alles wel uitleggen in Brussel. We gaan nu de uitspraak van het bondsparket afwachten, maar de uitsluiting op zich zou moeten volstaan."

'Matennaaier' Ederson was zaterdag overigens niet aan zijn proefstuk toe. Bij Germinal Beerschot daagde hij ook al eens Christophe Grégoire, toen bij AA Gent, uit. Ederson: "Het was precies dezelfde fase. Ach, ze moeten er maar niet intrappen. Ik zou nooit zo dom zijn om op die manier te reageren." Vázquez weet vandaag of zijn uitsluiting volstond.

register-widget

Club1891 Voordelen

  • Een exclusief CLUB1891 welkomstpakket
  • Voorrang voor Champions League en Bekerwedstrijden
  • 10% korting in de Clubshop
  • Exclusieve voordelen, een heel jaar lang
  • Exclusieve online content
  • Unlock verschillende badges en voordelen