Alle nieuws

Club speelt gelijk tegen Cercle en is kampioen!

Jupiler Pro League

Club Brugge is voor de negentiende keer landskampioen geworden! Na een ongelooflijk spannende wedstrijd tegen Cercle Brugge eindigde de stadsderby op 0-0 en dat was voldoende voor Blauw-Zwart om zich tot kampioen te kronen!

Dankzij de overwinning van vorige week tegen Anderlecht had Club Brugge zich in pole position gevoetbald. Blauw-Zwart telde drie punten voorsprong op de titelconcurrenten Union en Anderlecht en had daardoor genoeg aan een punt om zijn negentiende landstitel te pakken. Club moest het wel doen zonder coach Nicky Hayen die tegen Anderlecht twee keer geel kreeg en daardoor geschorst moest toekijken. Assistent Michiel Jonckheere nam bijgevolg de honneurs waar. De Brugse basiself onderging één wijziging in vergelijking met de match tegen Anderlecht: Andreas Skov Olsen kwam in de ploeg ten nadele van Casper Nielsen, waardoor Hugo Vetlesen weer zijn gebruikelijke positie op het middenveld innam.

De wedstrijd begon in een kolkend Jan Breydel aan hoge intensiteit, maar met weinig uitgespeelde kansen. Het eerste gevaar kwam er na twaalf minuten via Denkey, maar het schot van de topschutter ging naast. Blauw-Zwart dreigde daarna via enkele hoekschoppen. Bij één ervan was het bijna raak: na mistasten van Warleson devieerde Jutglà de bal met de dij richting doel, maar Ravych kon het leer spectaculair met de hak op de doellijn wegwerken. Op het half uur volgde een nieuwe kans via Vanaken, maar zijn volley zoefde over de lat.

Cercle bleef voetballen in zijn gekende stijl met veel intensiteit en knokte zich zo ook beter in de match. Tien minuten voor de rust kon het zelf ook twee keer dreigen: een kopbal van Popovic ging naast en een schot van Somers verdween over doel. Aan de overkant leek Jutglà in een kansrijke positie te komen, maar de Spanjaard kon zich niet voorbij Daland worstelen. Het laatste gevaar van de eerste helft kwam er via Skov Olsen, die zijn schot naast zag gaan.

Union en Anderlecht stonden bij de rust wel op voorsprong, dus Club wist waar het aan toe was: minstens een punt pakken om kampioen te spelen. Blauw-Zwart schakelde bij het begin van de tweede helft een versnelling hoger en voetbalde zo ook enkele prima kansen bij elkaar. Zo pakte Skóraś uit met een lage voorzet, maar zowel Jutglà als Skov Olsen konnen er net niet bij. Direct daarna had Warleson twee uitstekende reddingen in huis op schoten van De Cuyper en Vanaken. Even later kon Vetlesen een knappe solo niet afronden: het schot van de Noor zoefde over de kruising. Aan de overkant trof Denkey het zijnet, terwijl een schot van Lemaréchal over doel ging.

Het bleef ongemeen spannend, maar tien minuten voor tijd leek zowaar het noodlot toe te slaan. Na een vrije trap van Siquet leek Cercle de bal in doel te frommelen, maar Odoi kon het leer nog net werken. De bal leek de doellijn overschreden te hebben, maar op aangeven van de VAR ging scheidsrechter Lardot alsnog de beelden bekijken. De bal was wel over de lijn, maar bij de vrije trap van Siquet bleek er een Cerclespeler buitenspel te staan. Club kwam dus met de schrik vrij, maar het bleef uiteraard nagelbijten tot de slotseconden.

Aangezien Genk onderuit ging op Union had Cercle zelf ook genoeg aan een punt en dus namen beide ploegen in de blessuretijd geen risico’s meer. Toen ref Lardot na zeven minuten blessuretijd affloot ontplofte Jan Breydel! Club Brugge is na een geweldige remonte in de Champions’ play-offs kampioen!

Jupiler Pro League – Champions’ Play-offs: speeldag 10
Toeschouwers: 29.042 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Jonathan Lardot
Club Brugge: Simon Mignolet – Denis Odoi, Joel Ordóñez, Brandon Mechele, Maxim De Cuyper – Hugo Vetlesen (94’ Éder Balanta), Raphael Onyedika, Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen (70’ Antonio Nusa), Ferran Jutglà, Michał Skóraś (94’ Casper Nielsen). Bank: Joe Bursik, Nordin Jackers, Dedryck Boyata, Jorne Spileers, Shion Homma, Kyriani Sabbe, Chemsdine Talbi en Philip Zinckernagel. Coach: Michiel Jonckheere.
Cercle Brugge: Warleson – Christiaan Ravych (75’ Hugo Siquet), Boris Popovic, Jesper Daland, Leonardo Lopes Da Silva - Thibo Somers, Hannes Van der Bruggen, Félix Lemaréchal (87’ Senna Miangue), Abu Francis (75’ Flavio Nazinho), Felipe Da Silva (64’ Alan Minda) – Kévin Denkey. Coach: Miron Muslic.
Gele kaarten: Odoi.