All news

Club - Anderlecht: de Club facts

De wedstrijd

Komende zondag is het weer tijd voor de klassieker tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. Het is al de 187e keer in de geschiedenis van de Belgische hoogste klasse dat deze strijd plaatsvindt. De 93 vorige thuiswedstrijden tegen de Brusselaars eindigden op 43 zeges (laatste keer 3-1 op 07/04/2024), 31 draws (laatste keer 1-1 op 15/01/2023) en 19 nederlagen (laatste keer 1-2 op 25/02/2024).

In deze eeuw is het al de 74e ontmoeting tussen beide teams in de Jupiler Pro League. Daarmee is het de meest gespeelde affiche in deze eeuw van alle teams, gevolgd door Club vs KRC Genk (68 keer).

Vorig seizoen beëindigde Club in de play-offs een reeks van vijf thuiswedstrijden waarin het Anderlecht niet kon verslaan. Het klopte paars-wit met 3-1. Brandon Mechele opende al vroeg de score en met twee prachtige schoten van buiten de zestien zette Raphael Onyedika Club op weg naar de zege. De eerredder was van Anders Dreyer (3-1). De terugmatch kon Club in het hol van de leeuw winnen dankzij een doelpunt van Denis Odoi (0-1), waardoor Club op de laatste speeldag met 1 punt genoeg had voor zijn 19e landstitel.

In de reguliere competitie had Club nog niet van Anderlecht kunnen winnen. Anderlecht was zelfs het enige team dat vorig seizoen op Jan Breydel kon winnen (1-2). In het Lotto Park was Club eerder op het seizoen niet verder dan een 1-1 gelijkspel geraakt.

In de laatste 20 onderlinge competitieduels verloor Club maar 2 keer (9W 9D). In de reguliere competitie kon Club thuis al drie keer op rij niet meer winnen van paars-wit (2D 1L). De langste thuisreeks waarin dat niet lukte was 6 thuisduels op rij (1981-1986).

Club Brugge (60,7%) en RSC Anderlecht (58,8%) hebben gemiddeld het hoogste balbezit in de Jupiler Pro League, op leider KRC Genk na (60,9%).

Hans Vanaken vergezelden afgelopen weekend Andreas Skov Olsen als topschutter van Club Brugge (beide 4 goals). Na zijn goal tegen de Kemphanen is hij nu al bij 175 Club-goals betrokken (102 goals + 73 assists) in de Jupiler Pro League.

Herbekijk hieronder alle goals en assists van Vanaken dit seizoen:

De Limburgse middenvelder is de speler uit de Jupiler Pro League die deze eeuw het vaakst kon scoren tegen RSCA (13 keer), gevolgd door Mbaye Leye (12 keer). Toch kon hij in de laatste 8 duels met paars-wit de netten niet meer doen trillen.

Assistkoning is nog steeds Gustaf Nilsson (4 assists). Als hij zondag niet mee kan spelen ontbreekt de Zweed al 5 duels op rij in de Club-selectie door een blessure.

Na de zege op KVC Westerlo klom Club naar de vierde plaats in de ranking (18 punten) op 7 punten van leider KRC Genk. Tegenstander Anderlecht volgt op 1 punt van Club.

Club en Anderlecht kregen elk nog maar 1 strafschop voor en 2 strafschoppen tegen in de Jupiler Pro League. Club Brugge is (samen met KRC Genk en KVC Westerlo) het enige team dat al in 10 van de 11 competitiematchen kon scoren. Alleen op Standard kon Blauw-Zwart niet scoren.

Tegen KVC Westerlo begon Club met 6 spelers van eigen opleiding aan de wedstrijd. Het was geleden van het seizoen 1965-66 dat Club nog zoveel eigen jeugd in de basiself had.

De tegenstander

Zondag is RSC Anderlecht te gast op Jan Breydel.

Na 11 speeldagen staat de recordkampioen op de zesde plaats in de ranking met 17 punten. In de laatste 6 seizoenen slaagde de club er slechts 2 keer in om meer punten te halen na 11 speeldagen (21 in 2023-24 en 20 in 2020-21).

Anderlecht kon al drie uitmatchen op rij niet meer winnen in de Jupiler Pro League (2D2 1L). Het is geleden van november 2020-januari 2021 toen het hen 7 uitduels op rij niet meer lukte om te winnen onder Vincent Kompany.

RSCA haalde dit seizoen 8 op 15 op verplaatsing. Het ging winnen bij Antwerp (1-2) en KV Mechelen (1-3), speelde gelijk bij Union (0-0) en Dender (1-1) en verloor afgelopen weekend van Beerschot (2-1).

Een dikke maand geleden werd David Hubert aangesteld als coach bij de club als opvolger van Brian Riemer. Met 36 jaar is hij de jongste coach in de Jupiler Pro League. Onder Hubert kon Anderlecht slechts 1 keer winnen (2D 1L), maar haalde het wel 3 zeges op rij in Europa.

Ook afgelopen zondag ging de recordkampioen winnen in de UEFA Europa League. Het klopte het Bulgaarse Ludogorets met 2-0. Na die zege staat de club op de derde plaats in de UEL-ranking.

Topschutter van Sporting is de Deen Kasper Dolberg (3 goals). Hij kan zondag zijn 50e competitiematch spelen voor RSCA. Mario Stroeykens zette al 4 keer een ploeggenoot op weg naar een doelpunt.

Anderlecht kan nog steeds niet rekenen op oud-internationals Thorgan Hazard en Jan Vertonghen vanwege een langdurige blessure.

Afgelopen zomer nam Anderlecht afscheid van Zeno Debast en Kasper Schmeichel. Beide spelers kruisen mogelijk nog het pad met Club Brugge in de Champions League met hun nieuwe clubs respectievelijk Sporting Lissabon en Celtic FC. Verder verlieten ook o.a. Thomas Delaney, Federico Gattoni, Kristian Arnstad en Louis Patris de club.

Anderlecht versterkte zich met deze spelers:

  • Verdedigers: Jan-Carlo Simić, Thomas Foket, Ludwig Augustinsson en Zanka
  • middenvelders: Leander Dendoncker
  • aanvallers: Samuel Edozie

Oud-Club Brugge-doelman Colin Coosemans is de enige speler van RSCA die dit seizoen nog geen minuut miste in de JPL.

Killian Sardella en Jan-Carlo Simić moeten een gele kaart vermijden om de volgende match niet geschorst te zijn.

Mijlpalen

  • Het is de 30e officiële match van Club onder coach Nicky Hayen (15W 7D 7L).
  • Brandon Mechele kan zijn 450e(!) officiële wedstrijd voor Club spelen.
  • Voor Casper Nielsen kan het de 100e wedstrijd bij Blauw-Zwart worden. Ook kan hij zijn 110e match in Eerste Klasse spelen (39 voor Union, 70 voor Club).
  • Maxim De Cuyper kan voor de 75e keer in actie komen bij Club.
  • Michal Skoras wacht op zijn 60e aantreden bij Club.
  • Ardon Jashari kan zijn 10e wedstrijd voor Club Brugge spelen.
  • Gustaf Nilsson kan zijn 10e competitiematch voor Club spelen. Ook kan hij zijn 75e wedstrijd in Eerste Klasse spelen (65 voor Union, 9 voor Club).

Totale statistieken

Eerste Klasse: 186 duels, 56 overwinningen voor Club, 62 draws en 68 nederlagen, 241 goals voor en 278 tegen

Tweede Klasse: 6 duels, 3 overwinningen, 3 nederlagen, 7 goals voor, 12 goals tegen
Beker: 12 duels, 7 overwinningen voor Club, 0 draws en 5 nederlagen, 18 goals voor en 22 tegen

Supercup: 7 duels, 4 zeges voor Club, 1 draw en 2 nederlagen, 12 goals voor en 9 tegen.

TOTAAL: 211 duels, 68 zeges voor Club, 63 draws, 78 nederlagen, 274 goals voor en 320 goals tegen

Scheidsrechter

Jasper Vergoote werd aangeduid als ref voor de topper. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Michael Geerolf en Martijn Tiesters en door vierde official Simon Bourdeaud'hui. De VAR is Erik Lambrechts. Hij wordt in Tubeke geassisteerd door Ella De Vries en Dieter Van Esch.

De 32-jarige ref zal voor de 15e keer een officiële match van Club Brugge fluiten. Hij leidde eerder al 4 thuismatchen van Club (2W 2D). Vergoote was scheidsrechter bij 10 matchen van paars-wit. 4 uitmatchen daarvan hadden 2 zeges en 2 draws als resultaat.

Het is de eerste keer dat hij een wedstrijd tussen Club en Anderlecht zal leiden. Eerder dit seizoen floot Vergoote van Club de thuismatch tegen Cercle (3-0) en van Anderlecht de thuismatchen tegen STVV (1-0) en Sporting Charleroi (0-0).