All news

Club - Gent: de Club facts

Jupiler Pro League

Zondag is het opnieuw tijd voor de Jupiler Pro League. Op speeldag 8 van dit seizoen ontvangt Club Brugge KAA Gent op Jan Breydel. Aftrap om 13u30!

De wedstrijd

De tiende officiële wedstrijd van het seizoen is zondag de Slag om Vlaanderen op Jan Breydel. Dit is de 157e confrontatie in Eerste Klasse tussen beide teams. De 78 vorige thuismatchen leverden 45 zeges (laatste keer 2-0 op 17/12/2023), 14 draws (laatste keer 1-1 op 03/02/2019) en 19 nederlagen (laatste keer 1-2 op 06/02/2022) op.

De vorige 2 thuismatchen tegen de Gentenaars eindigden telkens op een 2-0 zege voor Club Brugge. Vorig seizoen waren er 2 goals van Igor Thiago, het jaar daarvoor zorgden Bjorn Meijer en Hans Vanaken voor het dubbele verschil. Op verplaatsing in Gent verloor Club met 2-1 afgelopen seizoen.

Club won het laatste onderlinge competitieduel, maar het is al geleden van oktober 2019 dat Club opeenvolgende zeges kon boeken tegen blauw-wit (toen 3 keer na elkaar). Maar er is meestal een winnaar in de onderlinge duels tussen Club en La Gantoise. In de laatste 27 competitiematchen waren er maar 2 draws (13W 12L).

Als Club wint, boekt het zijn 5e opeenvolgende zege in de Jupiler Pro League.

Andreas Skov Olsen is de topschutter van Club met 3 goals. Gustaf Nilsson kan zondag voor de vijfde opeenvolgende match betrokken zijn bij een goal (2 goals + 3 assists). De Zweed is de assistkoning van Club. Alleen Joedrick Pupe (Dender) en Yira Sor (KRC Genk) deelden nog meer assists uit dan Nilsson.

Simon Mignolet kan zondag tegen KAA Gent zijn 250e wedstrijd in de Jupiler Pro League spelen. De eerste 66 daarvan waren bij STVV, na een periode in de Premier League, kan hij zondag zijn 184e match voor Club spelen in Eerste Klasse. Opmerkelijk is dat zijn debuut, 17 jaar geleden met STVV, ook tegen KAA Gent was (05/05/2007).

De tegenstander

De Buffalo's hebben er al een drukke seizoensstart opzitten met 6 Europese en 6 competitiematchen. Net als Club vorig seizoen moest het drie voorrondes overleven om in de League Phase van de Conference League te geraken. Het schakelde Vikingur (Fro), Silkeborg (Den) en Partizan Belgrado (Srb) uit. In de 6 matchen van de League Phase wachten nu ondermeer Chelsea FC, Molde FK en FC Lugano.

Met een 10 op 18 maakte Gent een redelijke seizoensstart. Het won bij KV Kortrijk (0-1) en klopte thuis Westerlo (4-1) en KV Mechelen (2-0) en het speelde gelijk tegen Antwerp (1-1 thuis). Maar thuis tegen FCV Dender (1-2) en bij Sporting Charleroi (1-0) werd er al 2 keer verloren. Daarmee is Gent nu terug te vinden op de 9e plaats in de stand.

Sinds deze zomer is Wouter Vrancken de nieuwe trainer van de Buffalo's. Als speler was hij al 2 seizoenen actief bij de club (2004-2006). Na KV Mechelen en KRC Genk is KAA Gent de derde eersteklasser die hij onder zijn hoede neemt.

KAA Gent kan al 9 keer scoren dit seizoen. Opmerkelijk is dat alle goals door een andere speler gemaakt werden. Met Mathias Delorge, Noah Fadiga, Matias Fernandez-Pardo, Omri Gandelman, Pieter Gerkens, Andri Gudjohnsen, Sven Kums, Franck Surdez en Daisuke Yokota hebben de Buffalo's dus 9 topschutters. Met 3 assists is Franck Surdez de assist-koning.

Als KAA Gent zondag kan winnen, boekt het zijn 50e overwinning tegen Club Brugge in Eerste Klasse.

Mijlpalen

  • Romeo Vermant kan zijn 20e officiële match voor Club spelen.
  • Zowel Joaquin Seys, Christos Tzolis als Gustaf Nilsson kunnen hun tiende wedstrijd spelen voor Blauw-Zwart.
  • Casper Nielsen kan zijn 70e competitiematch voor Club spelen.
  • Hans Vanaken kan zijn 420e wedstrijd in Eerste Klasse spelen (76 voor Sporting Lokeren en 343 voor Club).
  • Simon Mignolet kan zijn 250e wedstrijd in Eerste Klasse spelen (66 voor STVV en 183 voor Club)

De scheidsrechter

Nicolas Laforge fluit het thuisduel van zondag. Hij wordt bijgestaan door Laurent Conotte en Vito Di Vincenzo (lijnrechters) en Nathan Verboomen (vierde official). Lawrence Visser is de VAR, geassisteerd door Ruben Wyns en Christophe Snoeck.

Voor de 44e keer is Laforge de ref van dienst bij een officiële match van Club. De 21 vorige thuismatchen van Blauw-Zwart uit die reeks hadden 13 zeges, 4 draws en 4 nederlagen als resultaat. Van de Buffalo's floot Laforge liefst 53 eerdere matchen. 31 daarvan waren op verplaatsing (11W 10D 10L).