All news

Sturm Graz – Club: de Club facts

UEFA Champions League

Deze week staat terug een portie Europees voetbal op het menu. Club reist af naar het Oostenrijkse Klagenfurt en treft Sturm Graz op de tweede speeldag van de League Phase. Ontdek hieronder alle info over deze affiche op het Kampioenenbal. 

De wedstrijd

Club reist komende week naar het Oostenrijkse Klagenfurt om er op de tweede speeldag van de UEFA Champions League League Phase SK Sturm Graz partij te geven.

Enkele Europese stats voor deze match:

  • Het is de 363e Europese wedstrijd van Blauw-Zwart en de 154e voor Sturm Graz.
  • Het is de 61e Europese match van een Belgische tegen een Oostenrijkse club.
  • Dit is de 98e wedstrijd van Blauw-Zwart in de UEFA Champions League en de 64e vanaf de groepsfase.
  • Dit is de 11e UCL-campagne (groepsfase) van Club en de 4e van Sturm Graz.

Het is de allereerste Europese confrontatie tussen beide teams. Sturm Graz is de 134e unieke tegenstander in de Europese geschiedenis van Club Brugge. Sturm is de vijfde Oostenrijkse club waartegen Club Brugge het opneemt. In het verleden speelde het deze 13 matchen tegen 4 andere teams uit de Alpenrepubliek. Op Oostenrijkse bodem haalde Club 2 zeges, 1 draw en 4 nederlagen.

Club won 5 van zijn laatste 6 Europese matchen tegen Oostenrijkse opponenten. SK Sturm Graz speelde in zijn geschiedenis 4 Europese matchen tegen Belgische teams. Het verloor de laatste drie duels, telkens zonder zelf te kunnen scoren.

Drie spelers van Oostenrijkse afkomst speelden ooit in Blauw-Zwart (in de jaren ‘60 en ’70). Daarnaast is er natuurlijk de beste Oostenrijkse coach uit de Brugse geschiedenis Ernst Happel, die met Club 3 titels, 1 beker en 2 Europese finales haalde.

Zowel Club Brugge als Sturm Graz kenden geen succesvolle opener op het vernieuwe kampioenenbal. Club Brugge ging thuis met 0-3 onderuit tegen de verliezende finalist Borussia Dortmund (Ger). Jamie Gittens (2x) en Serhou Guirassy (pen) zorgden voor een ietwat overdreven eindscore.

SK Sturm Graz verloor met 2-1 op het veld van UCL-debutant Stade Brest (Fra). Dankzij een owngoal vlak voor rust kon Sturm de openingstreffer van Brest-speler Hugo Magnetti uitwissen. Maar Abdallah Sima zorgde voor de thuiszege. De Belgische verdediger Dimitri Lavalée incasseerde ook nog een tweede gele kaart en mist zo woensdag het duel met zijn landgenoten. In de stand is Sturm Graz nu 22e en Club Brugge 31e op 36 deelnemers.

De meest succesvolle Europese campagne van Sturm Graz was in 2000-01 toen ze als eerste eindigden in een UCL-poule met Rangers FC (Sco), Galatasaray (Tur) en AS Monaco (Fra). Toen was het format zo dat er een 2e UCL-poule volgde. Daarin werden ze derde in een groep met Valencia CF (Esp), Manchester United (Eng) en Panathinaikos (Gre). Verder haalde Sturm twee keer de kwartfinale: in Europacup II in 1976 en in de UEFA Cup van 1984.

In drie eerdere UCL-campagnes eindigden ze 1 keer als eerste (2000), 1 keer als derde (2000) en 1 keer als laatste (1999). In de voorbije 2 seizoenen sneuvelde Sturm telkens in de derde voorronde van de UCL. In 2022 was dat tegen Dynamo Kyiv (Ukr) en in 2023 tegen PSV Eindhoven (Ned).

Hans Vanaken kan woensdag zijn 40e wedstrijd in de Champions League spelen (exclusief voorrondes). Hij miste nog geen enkele UCL-match voor Club van 2016 tot nu. Het is de 7e UCL-campagne voor de middenvelder. Hij speelde de meeste matchen maar is ook de topschutter voor Club op het kampioenenbal. Hij kan woensdag zijn tiende UCL-goal scoren.

Tegen Borussia Dortmund ondernam Club liefst 18 doelpogingen. Dat is het hoogste aantal ooit van Club in een UCL-match. In de voorlaatste campagne van 2022-23 schoot Club gemiddeld slechts 8,6 keer per match op doel.

Andreas Skov Olsen was betrokken bij 6 van de 18 Blauw-Zwarte kansen op de 1e UCL-speeldag. Het was geleden van Charles De Ketelaere in september 2021 tegen PSG dat een Club-speler nog zo vaak betrokken was bij kansen.

De tegenstander

Sturm is naast Grazer AK en Grazer SC een van de drie Oostenrijkse (ex-)eersteklassers uit Graz, een stad in het zuid-oosten van Oostenrijk. De club werd opgericht in 1909 en speelt in zwart-witte kleuren. Sturm vierde 4 landstitels (1998, 1999, 2011 en 2024) en stak 7 keer de Oostenrijkse beker omhoog (1996, 1997, 1999, 2010, 2018, 2023 en 2024).

"Die Schwoazn" (de zwarten) spelen hun thuismatchen normaal gezien in de Merkur Arena in eigen stad. Maar omdat het 15.400 plaatsen tellende stadion niet voldoet aan de UCL-vereisten, moet de club 150km uitwijken naar Klagenfurt.

Club speelt woensdag in het Wörtherseestadion. Het stadion, dat 41.000 toeschouwers kan ontvangen, werd in 2007 opnieuw gebouwd (oorspronkelijk stadion dateerde van 1960) en was een van de 8 stadions waar het UEFA Euro 2008 (in Oostenrijk en Zwitserland) werd gespeeld.

Klagenfurt am Wörthersee is een stad in het zuiden van Oostenrijk op zo'n 1.200km van Brugge. De universiteitsstad is de hoofdstad van de deelstaat Karinthië. Met een honderdduizend inwoners is het de zesde grootste stad van het land. De stad ligt aan een groot meer, de Wörthersee.

2023-2024 was dus een grand-cru jaar voor Sturm, want het veroverde de dubbel. In de reguliere competitie eindigde het als tweede achter favoriet RB Salzburg. Bij aanvang van de play-offs werden de punten net als in België gehalveerd en kon Sturm alsnog over Salzburg springen. Pas op de laatste speeldag kon het de vierde titel veroveren.

Eerder in de maand had het ook de beker gewonnen door Rapid Wien met 2-1 te kloppen in de finale. Het was in Klagenfurt, waar de match van woensdag doorgaat, dat Sturm zijn 7e beker vierde.

In de UEL-groepsfase eindigde de club als derde achter de latere winnaar Atalanta BC (Ita) en Sporting Lissabon (Por). In de Conference League eindsfase schakelden ze Slovan Bratislava (Svk) uit, maar sneuvelden ze tegen het Franse Lille.

Topschutters vorig seizoen waren de middenvelders Tomi Horvat (Svn) en Otar Kiteishvili (Geo). Beide spelers troffen 11 keer raak. Met 10 assists was Tomi Horvat ook in die statistiek de beste speler.

Na 8 speeldagen in het nieuwe seizoen van de Oostenrijkse Bundesliga is SK Sturm Graz de leider met 16 op 24. Eerste achtervolgers zijn Rapid Wien (15 ptn) en het trio RB Salzburg, Wolfsberger AC en Blau-Weiß Linz (13 ptn).

Afgelopen zaterdag ging Sturm winnen bij seizoensrevelatie Blau-Weiß Linz (1-2). Een openingsgoal van Sturm-aanvaller Mika Biereth werd nog uitgewist, maar Otar Kiteishvili kon na de rust nog de winnende treffer vanop de stip scoren.

Toch kwam Sturm niet ongeschonden uit de strijd: het verloor verdedigende middenvelder Jon Gorenc Stanković met een armbreuk. De Sloveense international is vermoedelijk 10 weken out. Met 3 assists was hij al belangrijk dit seizoen. Ook verdediger Gregory Wüthrich is al enkele weken uit met een handblessure. Wel kon coach Ilzer de Schotse rechtsachter Max Johnston recupereren die 2 matchen geblesseerd aan de kant bleef.

In de 2e ronde van de beker geraakte Sturm een ronde verder na een 1-3 zege bij SV Ried.

Sturm was als Oostenrijks kampioen rechtstreeks geplaatst voor de UCL League Stage. Het is geleden van 2013 (toen Austria Wien) dat er nog eens een andere Oostenrijkse club in de UCL-groepsfase actief was dan vaste waarde RB Salzburg.

De Deense aanvaller Mika Biereth kon dit seizoen al 5 keer scoren voor Sturm. Hij deed de netten 4 keer trillen in de competitie en 1 keer in de beker. Biereth werd vorige winter gehuurd van Arsenal FC (Eng) en maakte deze zomer de definitieve transfer naar Die Schwoazn.

Coach van SK Sturm Graz is de 46-jarige Oostenrijker Christian Ilzer. Hij is al aan zijn 5e seizoen bezig bij Sturm. Hij werkte alleen nog maar in eigen land bij ook nog Austria Wien, Wolfsberger AC, TSV Hartberg, Wiener Neustadt en SC Weiz. Onder zijn leiding haalde Sturm 1 landstitel en 2 bekers.

Mijlpalen

  • Raphael Onyedika kan zijn honderdste wedstrijd voor Club Brugge spelen! Ook kan de Nigeriaan de 40e Europese match uit zijn carrière spelen (14 voor FC Midtjylland en 25 voor Club).
  • Kyriani Sabbe kan zijn 40e match bij Blauw-Zwart spelen.
  • Andreas Skov Olsen kan de 25e Europese match uit zijn carrière spelen (6 voor FC Nordsjaelland en 18 voor Club).

Scheidsrechter

De Azerbeidzjaan Aliyar Agayev werd aangeduid als ref voor dit duel. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Zeynal Zeynalov en Akif Amirali (assistent-refs) en Tural Kurbanov (vierde official). De VAR is de Engelsman David Coote, bijgestaan door zijn landgenoot Stuart Attwell. De UEFA-scheidsrechterswaarnemer is de Bulgaar Itchko Lozev. De UEFA-afgevaardigde is de Oekraïense Anna Bordiugova.

De 36-jarige ref uit Baku fluit al sinds 2010 op het hoogste niveau in eigen land. Sinds 2013 leidt hij ook UEFA-matchen. Hij is een ref van de eerste UEFA-categorie, het op één na hoogste niveau.

Agayev floot nog geen matchen van Club Brugge, wel leidde hij al 3 keer eerder een Europees duel van een Belgisch team: in 2022 was hij ref van een UEL-match van Union bij SC Braga (Por) en hij leidde 2 UEL-duels van KAA Gent (2021 tegen Raków Czestochowa (Pol) en in 2018 tegen FC Girondins de Bordeaux (Fra)).