Alle nieuws

Club Brugge – Cercle Brugge: De Club Facts

Jupiler Pro League

Morgen staat de stadsderby op de planning! Ontdek hier alles over de wedstrijd tegen Cercle.

De wedstrijd

De teams staan voor de 159ste keer tegenover elkaar op het hoogste niveau. Het is voor de 80ste keer dat Club Cercle ontvangt. De 79 vorige thuismatchen hadden 48 zeges, 19 draws en 12 nederlagen als resultaat.

In de laatste 31 jaar verloor Club slechts 1 van zijn 23 thuiswedstrijden tegen de buren (16W 6D): een 0-1 nederlaag in november 2010. Even opmerkelijk is dat de laatste 5 onderlinge duels telkens onbeslist eindigden. Daarvoor waren er 43 duels nodig voor evenveel draws (31W 7L).

Als Club zondag kan winnen, boekt het zijn derde opeenvolgende overwinning na zeges tegen Antwerp (1-0) en Dender (1-2).

Gustaf Nilsson kon Andreas Skov Olsen bijbenen als topschutter bij Club (2 goals). Hans Vanaken tekende in Denderleeuw voor zijn 89e assist bij Club Brugge. Maxim De Cuyper zette zijn assist-teller al op 15. De linksachter is al bij 20 goals in 65 matchen betrokken bij Club.

De tegenstander

Groen-zwart heeft er al een druk programma opzitten met 6 voorronde-matchen in de Europa League en Conference League. Met het oog op kwalificatie voor de Conference League League Phase kreeg Cercle rust vorig weekend.

Cercle kon het Poolse Wisla Krakow uitschakelen dankzij een recordbrekende 1-6 zege op verplaatsing, maar liep donderdag met een experimenteel elftal tegen zijn grootste thuisnederlaag in de Europese geschiedenis (1-4). Daarmee plaatste het zich voor het eerst in hun bestaan voor een Europese poulefase. Hun tegenstanders in de League Phase van de Conference League zijn Istanbul Basaksehir (Tur), FC Sankt Gallen (Sui) en LASK Linz (Aut). Verder zijn ook Olimpija Ljubljana (Svn), Hearts (Sco) en Vikingur (Isl).

Nieuwkomer Paris Brunner (18 jaar en 185 dagen) is de tweede jongste debutant voor Cercle na Tarick Ximenes in april 2023 (18 jaar 176 dagen). De jonge Duitser wordt geleend van AS Monaco (Fra).

Cercle nam afscheid van Jesper Daland (Nor) die naar Cardiff FC (Wal/Eng) verhuisde. Met Sébastien Bruzzese en Hugo Siguet vertrokken er 2 spelers met een Blauw-Zwarte link. Tenslotte verlieten ook Emilio Kehrer, Thomas Didillon, Leonardo Lopes, Louis Torres, Félix Lemaréchal en Jordan Semedo de Vereniging.

Kévin Denkey is opnieuw topschutter bij Cercle. Hij kon dit seizoen al 2 keer scoren. Samen met doelman Warleson is hij de enige speler die nog geen minuut miste in de Jupiler Pro League. Captain Thibo Somers deelde al 2 assists uit.

Mijlpalen

  • Ferran Jutglà kan zijn 75e competitiematch voor Club spelen.

Scheidsrechter

Jasper Vergoote werd aangeduid als ref voor het burenduel. Michael Geerolf en Martijn Tiesters zijn de lijnrechters. Bert Put is de vierde man.

De 32-jarige ref leidt voor de 14e keer een officiële wedstrijd van Club. Slechts 3 keer eerder was dat in een thuismatch van Club (1W 1D 1L). Vergoote fluit voor de 15e keer een match van Cercle. De 8 vorige uitmatchen uit die reeks eindigden op 4 zeges, 3 draws en 1 nederlaag. Maar het is de eerste keer dat de ref uit Varsenare een duel tussen beide Brugse teams leidt.

Lawrence Visser is de VAR van dienst. Hij wordt bijgestaan door Ella De Vries en Carlos-Manuel Serra Guerreiro Alho.