Alle nieuws

CLUB - MECHELEN: DE CLUB FACTS

Jupiler Pro League

Na een intensieve zomer en een sterke voorbereiding is het eindelijk zover: de start van een nieuw Jupiler Pro League-seizoen! Club Brugge trapt de competitie af met een thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. Deze confrontatie komt ons bekend voor, want ook vorig seizoen was deze match de openingswedstrijd van het seizoen voor Blauw-Zwart. Ontdek alles wat je moet weten over dit duel met de Club Facts!

DE WEDSTRIJD

Club Brugge begint aan zijn jacht op de 20ste landstitel met een thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. Ook vorig seizoen was dit de affiche van de eerste match van het seizoen voor Club Brugge. Toen eindigde de ontmoeting tegen KV Mechelen in een 1-1 gelijkspel. Rob Schoofs opende de score voor de bezoekers met een vrije trap, terwijl Igor Thiago de gelijkmaker verzorgde met een penalty. Ondanks de inzet van Club, dat verder moest met 10 na rood voor De Cuyper, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Ook de terugwedstrijd in het AFAS Stadion eindigde in een gelijkspel: het werd toen 0-0. Club Brugge blijft echter thuis een sterke tegenstander voor KV Mechelen. Blauw-Zwart is al 11 wedstrijden op rij ongeslagen tegen de Kakkers op eigen terrein (7 overwinningen, 4 gelijke spelen). De laatste thuisnederlaag tegen KV Mechelen dateert van 2012, toen werd het 0-1.

Nieuwe gezichten bij Club Brugge in de Jupiler Pro League zijn Zaid Romero, Christos Tzolis, Gustaf Nilsson, Amine Et Taïbi en Joaquin Seys, die allemaal al speelden in de Supercup tegen Union. Mogelijk maken vrijdagavond ook nieuwkomers Ardon Jashari en Hugo Siquet hun debuut voor Blauw-Zwart. Christos Tzolis is al de 58ste speler die scoorde in zijn eerste wedstrijd voor Club Brugge sinds de promotie naar de Eerste Klasse in 1959. Vorig seizoen werd de Griekse aanvaller topschutter in de 2. Bundesliga met Fortuna Düsseldorf met 22 doelpunten.

Club Brugge verloor slechts één keer als regerend kampioen de openingswedstrijd van het seizoen: een 0-1 nederlaag tegen Sporting Charleroi in augustus 2020. De wedstrijd tegen KV Mechelen is de 119e ontmoeting in de Belgische Eerste Klasse, waarbij Club Brugge 41 keer won, 10 keer gelijk speelde en 8 keer verloor in de vorige 59 thuiswedstrijden.

DE TEGENSTANDER

KV Mechelen, onder leiding van Besnik Hasi, start aan zijn 76ste seizoen in de Belgische Eerste Klasse. Na het ontslag van Steven Defour in november vorig jaar leidde Hasi de ploeg naar een knappe 8ste plaats in de eindstand. Hasi is de op twee na oudste coach in de Jupiler Pro League.

KV Mechelen heeft deze zomer heel wat spelers zien vertrekken, waaronder Ngal'ayel Mukau naar Lille OSC en Munashe Garananga naar FC Kopenhagen. Daarnaast vertrokken ook Alec Van Hoorenbeeck, David Bates en Boli Bolingoli. De club heeft echter nieuwe aanwinsten aangetrokken, zoals de 20-jarige flankaanvaller Petter Nosa Dahl van FK Bodø/Glimt en verdediger José Marsà van FC Andorra. Aziz Ouattara, Zinho Vanheusden en Jules Van Cleemput zijn recentelijke versterkingen, maar missen de wedstrijd op Jan Breydel.

KV Mechelen kende een sterke voorbereiding met 6 oefenduels, waarbij ze wonnen van Oudenaarde, Beerschot en Heist, een gelijkspel behaalden tegen Lille OSC en verloren van Antwerp en Olympiacos. In hun laatste 10 reguliere competitiewedstrijden verloor KV Mechelen slechts één keer.

MIJLPALEN

- Ferran Jutglà kan zijn 70ste competitiewedstrijd voor Club Brugge spelen.

- Antonio Nusa kan voor de 60ste keer in actie komen in de Jupiler Pro League.

- Philip Zinckernagel kan zijn 30ste competitiematch voor Club spelen.

- Brandon Mechele kan zijn 340ste wedstrijd in de Eerste Klasse spelen, 321 voor Club en 18 voor STVV).

DE SCHEIDSRECHTER

De leiding van de wedstrijd is in handen van scheidsrechter Erik Lambrechts. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Florian Lemaire en Gianni Seeldraeyers, en de vierde official is Wim Smet. De VAR voor deze wedstrijd is Lawrence Visser, bijgestaan door Romain Devillers.

Het is al de 40ste keer dat de 39-jarige Lambrechts een wedstrijd van Club Brugge leidt. Van de vorige 23 thuismatchen onder zijn leiding eindigden er 18 in een overwinning, 2 in een gelijkspel en 3 in een nederlaag. Het is de eerste keer dat Lambrechts een duel tussen Club Brugge en KV Mechelen leidt.