Alle nieuws

Club - Union: de Club facts

Op zondagavond kijken we Union Saint-Gilloise opnieuw in de ogen. Neemt Club revanche voor de Supercup? Coach Nicky Hayen kan na de clash in de Champions League tegen Sturm Graz rekenen op een volledig fitte kern. Enkel Raphael Onyedika ontbreekt, hij is na zijn rode kaart tegen Charleroi geschorst.

De Wedstrijd

De laatste match voor de interlandbreak is het duel tussen de kampioen en vice-kampioen van vorig seizoen. Het is de 94e ontmoeting tussen Club en USG in eerste klasse. De 46 vorige thuiswedstrijden hadden 22 zeges (laatste keer 1-0 op 11/05/2022), 11 draws (laatste keer 2-2 op 13/05/2024) en 13 nederlagen (laatste keer 1-2 op 06/05/2023) als resultaat.

Van de laatste 6 thuiswedstrijden in de competitie tegen Union kon Club slechts 1 keer winnen (4D 1L): de thuismatch in de play-offs van 2022 (1-0).

Herbeleef hieronder de laatste overwinning van Club tegen Union in het Jan Breydelstadion


Sinds de promotie van de Brusselse club in de zomer van 2021 hebben beide teams elkaar al 15 keer in de ogen gekeken. 12 competitiematchen daarvan eindigden op 5 zeges, 5 draws en 2 nederlagen. Daarnaast waren er nog 2 duels in de beker vorig seizoen (1W en 1L) en 1 Supercup match (1L).

Eerder dit seizoen openden beide teams het seizoen tegen elkaar in de strijd op de Supercup. Union kwam met 1-2 winnen. Cameron Puertas (penalty) en Fedde Leysen zorgden van de goals van geel-blauw, Christos Tzolis scoorde voor Club bij zijn debuut (1-2).

Vorig seizoen speelden Club en Union op Jan Breydel telkens gelijk tegen elkaar. In de reguliere competitie werd het 1-1 op Tweede Kerstdag: Gustaf Nilsson scoorde tegen zijn toekomstige ploeg, maar Igor Thiago kon nog gelijkmaken vanop de stip. In de play-offs eindigde een spannende confrontatie op 2-2: Henok Teklab zette de bezoekers na de pauze op voorsprong, maar Club vocht terug met 2 treffers van Andreas Skov Olsen. Toch kon Koki Machida nog gelijkmaken op 6 minuten voor het einde.

Club speelde in de voorbije week 2 keer op verplaatsing. Bij Sporting Charleroi kon Hans Vanaken nog een 1-1 gelijkspel uit de brand slepen. Maar in de UEFA Champions League tankte Club vertrouwen met een 0-1 zege bij het Oostenrijkse SK Sturm Graz dankzij een beauty van Christos Tzolis. Over alle competities heen was het al de 4e goal voor de Griek. Daarmee evenaart hij Andreas Skov Olsen.

Gustaf Nilsson ontbrak woensdag in de Alpenrepubliek met een blessure. Hij is dit seizoen al bij 7 goals betrokken (3 goals + 4 assists). Hopelijk kan de Zweedse international het zondag tegen zijn ex-ploeg opnemen.

Bekijk hieronder de goals en assists van Nilsson

De Tegenstander

Union is woensdag te gast voor de 10e Jupiler Pro League-wedstrijd van het seizoen. Na 9 speeldagen is Union op de 8e plaats terug te vinden in het klassement met 13 punten. Dat is er 1 minder dan Club Brugge en 9 minder dan leider KRC Genk.

Vorig seizoen was Union lange tijd op weg naar de eerste landstitel in 89 jaar tijd. Maar aan de meet snoepte Club hen de titel nog af. Union vond troost in het winnen van hun derde Beker van België. In de finale waren ze met 1-0 te sterk voor Antwerp.

Dit seizoen slaagde Union er niet in om zich via de voorrondes te plaatsen voor het kampioenenbal. In de UEFA Europa League kwam Union afgelopen donderdag op de tweede speeldag van de League Phase thuis niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen het Noorse FK Bodø/Glimt, ondanks 21 doelpogingen. Na de interlandbreak volgen er nog confrontaties met FC Midtjylland (Den) en AS Roma (Ita).

Union kon nog niet winnen op verplaatsing dit seizoen. Het behaalde 3 op 15. Het speelde gelijk bij FCV Dender, STVV en Standard (telkens 0-0) en het verloor bij Westerlo (4-3) en Antwerp (2-0).

Sinds deze zomer is Sébastien Pocognoli de coach van Union. Met 37 jaar is hij de jongste coach van de Jupiler Pro League. Union hield al 6 keer de nul in 9 competitiematchen. Geen ploeg in de JPL doet beter.

Wel kon het maar in 4 van de 9 competitiematchen scoren. In hun laatste 3 uitmatchen kon het niet scoren. Het is geleden van 1972-73 dat dit nog eens bij hen gebeurde (toen 8 uitmatchen op rij).

Sinds de ontmoeting tussen Club en Union in de Supercup, deden de Brusselaars nog heel wat transfers:

  • USG nam afscheid van Profvoetballer van het jaar Cameron Puertas. De Spanjaard trok naar Al-Qadsiah in Saudi-Arabië. Verder werd de Duitse spits Dennis Eckert Ayensa uitgeleend aan Standard Luik.
  • Langs binnenkomende zijde trok de club nog 3 aanvallers aan: de Kroaat Franjo Ivanovic [HNK Rijeka (Cro)], de Senegalees Ousseynou Niang [Riga FC (Lva)] en de Marokkaan Sofiane Boufal [Al-Rayyan SC (Qat)].

Mohammed Fuseini en Kevin Rodríguez zijn de topschutters van Union. Zijn scoorden al 2 keer in de Jupiler Pro League. Koki Machida en Anthony Moris misten nog geen minuut dit JPL-seizoen.

Mijlpalen

  • Kyriani Sabbe kan zijn 40e wedstrijd voor Club spelen.
  • Joaquin Seys, Nordin Jackers, Christos Tzolis en Gustaf Nilsson wachten allen op hun 10e competitiematch voor Club.
  • Casper Nielsen kan zijn 110e wedstrijd in Eerste Klasse spelen tegen zijn ex-club. De Deense middenvelder speelde 39 matchen in de JPL bij Union en 70 voor Club.
  • Nog een andere ex-Union speler kan een jubileum halen: Gustaf Nilsson kan zijn 75e match in Eerste Klasse spelen. Hij kwam 65 keer uit voor Union en 9 keer voor Club.
  • Romeo Vermant kan zijn 30e wedstrijd in Eerste Klasse spelen. Hij kwam 12 keer in actie bij KVC Westerlo en 17 keer bij Club.

Eerste Klasse: 93 duels, 35 overwinningen voor Club, 18 draws en 40 nederlagen, 143 goals voor en 186 tegen;
Beker
: 4 duels, 2 overwinningen en 2 nederlagen voor Club, 5 goals voor en 7 tegen;
Supercup
: 1 duel, 1 nederlaag voor Club, 1 goal voor en 2 tegen.

TOTAAL: 98 duels, 37 overwinningen voor Club, 18 draws en 43 nederlagen, 149 goals voor en 195 tegen.

De Scheidsrechter

Erik Lambrechts werd aangeduid als ref voor dit duel. De assistent-refs zijn Jo De Weirdt en Kevin Monteny. De vierde man is Bram Van Driessche. Wesli De Cremer is de VAR van dienst, geflankeerd door Ella De Vries en Istvan Lagaert.

Wedstrijden van Lambrechts voor beide clubs tot hiertoe:

  • Club Brugge: 41 matchen. Thuis: 24 matchen (18W 3D 3L)
  • Union St-Gillis: 15 matchen. Uit: 7 matchen (3W 2D 2L)

Eén keer eerder leidde Lambrechts een onderling duel tussen beide teams: de thuismatch in de play-offs van 2022 die Club met 1-0 won.

Eerder dit seizoen floot de 40-jarige ref al 2 duels van Club: de thuismatch tegen KV Mechelen (1-1) en de uitmatch bij FCV Dender (1-2).