Alle nieuws

Genk – Club: de Club Facts

Jupiler Pro League

Na een fantastische 4-0-overwinning in eigen huis tegen KRC Genk op woensdag trekt Blauw-Zwart zondag voor een nieuwe onderlinge confrontatie naar Genk. Bereid je optimaal voor op de wedstrijd met de Club Facts!

De wedstrijd

Op woensdag stonden beide teams tegenover elkaar op Jan Breydel. In een 4-0-overwinning zorgden Jutglà, Skóraś, Thiago en De Cuyper voor de doelpunten. Ferran Jutglà is goed op dreef, want sinds zijn komst was hij bij 41 goals betrokken voor Blauw-Zwart (26 doelpunten, 15 assists). In zijn laatste 10 officiële wedstrijden had hij een voet in 10 goals (4 goals, 6 assists). Ook Michał Skóraś is in bloedvorm en belangrijk voor FCB. Met 2 goals en 2 assists in de Champions’ Play-Offs heeft hij al een aandeel in 4 doelpunten.

De Brugse zege op woensdag is de grootste competitienederlaag voor KRC Genk in bijna zes jaar tijd (5-0 op Standard in mei 2018).

Zondag begint FCB aan een reeks van drie opeenvolgende uitwedstrijden. Eerst trekt het naar Limburg, dan volgt de uitwedstrijd tegen Fiorentina en de week afronden doen ze tegen Antwerp op de Bosuil.

KRC Genk en Club Brugge staan voor de 86ste keer tegenover elkaar. De vorige 42 uitwedstrijden in Genk eindigden op 13 zeges, 9 draws en 20 nederlagen. Eerder dit seizoen trok Blauw-Zwart in de reguliere competitie ook al naar de Cegeka Arena. Toen won het met 0-3 na doelpunten van Vetlesen, Odoi en Skov Olsen. De laatste keer dat FCB in Play-Off I op het veld van Genk kon winnen dateert van april 2013.

Club Brugge is al vier wedstrijden op een rij ongeslagen in de Champions’ Play-Offs. Het is geleden van de nazomer van 2022 (toen zes overwinningen op een rij) dat Club nog eens zo’n reeks neerzette.

Blauw-Zwart slaagde er dit seizoen al 16 keer in om een officiële wedstrijd met meer dan drie doelpunten verschil te winnen. Dat is een evenaring van het record uit 2002-03. FCB trof al 127 keer raak dit seizoen. Club heeft nog negen goals nodig om het record van 2014-15 te evenaren (136).

Met zes zeges en één draw in zeven officiële wedstrijden maakt Nicky Hayen de beste start als Club-coach sinds Trond Sollied in 2000. Onder de Noor won Club zijn eerste zestien matchen.

<p>Tijdens de wedstrijd op Genk in de reguliere competitie opende Vetlesen de score in de 0-3 zege. </p>

Tijdens de wedstrijd op Genk in de reguliere competitie opende Vetlesen de score in de 0-3 zege. 

De tegenstander

De Limburgers zijn met twee zeges en één draw thuis nog ongeslagen in deze play-offs. Ze slaagden erin om thuis te winnen van Union (1-0) en Anderlecht (2-1). Tegen Cercle speelden ze gelijk (1-1).

De 23-jarige Tolu Arokodare is de topschutter van KRC Genk met elf goals, waarvan drie in de play-offs. De assist-koning van de Genkies is Bilal El Khannouss. Hij zette in het reguliere seizoen al zes keer een ploeggenoot op weg naar een doelpunt, maar tijdens de play-offs slaagde hij er nog niet in om een assist uit te delen.

KRC Genk kan terug rekenen op Joris Kayembe, die twee matchen geschorst aan de kant moest blijven. Zowel bij KRC Genk als Club Brugge heeft de basiself een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Van alle Champion's Play-Off teams is alleen die van Cercle Brugge nog jonger (23 jaar).

Mijlpalen

  • Hugo Vetlesen kan zijn 50e wedstrijd voor Club Brugge spelen.
  • Denis Odoi kan zijn 275e wedstrijd in de Belgische Eerste Klasse spelen. Hij speelde 69 matchen voor STVV, 33 voor RSC Anderlecht, 109 voor Sporting Lokeren en 63 voor Club Brugge KV.

De scheidsrechter

De scheidsrechter van dienst is Lawrence Visser. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Rien Vanyzere en Michele Seeldraeyers. De vierde official is Brent Staessens. De VAR in Tubeke is Jasper Vergoote, geflankeerd door Michael Geerolf en Istvan Lagaert.

Het is de 42e keer dat Visser een officiële match van Club zal fluiten. De 24 eerdere uitmatchen daarvan eindigden op 9 zeges, 11 draws en 4 nederlagen. Eerder dit seizoen leidde hij de uitmatch in de reguliere competitie bij RSC Anderlecht.

Van KRC Genk floot hij 35 keer eerder een match. De 16 thuismatchen uit die reeks hadden 7 zeges, 5 draws en 4 nederlagen als resultaat. In dit seizoen floot hij van KRC Genk de competitiematchen bij Union (0-2) en Westerlo (1-1) en de play-off match thuis tegen Cercle Brugge (1-1).