Alle nieuws

Reacties na Sturm Graz-Club

UEFA Champions League

Brandon Mechele: “De nul houden op het scorebord doet deugd”

Brandon Mechele was tevreden na de overwinning op Sturm Graz. “Je gaat hier weg met de drie punten en dat is meer dan verdiend. Dat we de nul op het scorebord houden, doet enorm veel deugd.” De verdediger was blij met hun prestatie, maar had de wedstrijd liever sneller beslist gezien. “We moesten de match sneller uitspelen. We hadden nochtans genoeg kansen om dat te doen. Je weet dat het dan altijd gevaarlijk kan worden, maar we hebben controle over de partij gehouden.”

De tactische analyse over de tegenstander heeft de ploeg goed geholpen volgens Mechele. “We waren gewaarschuwd voor de pressing, al had ik er eigenlijk nog iets meer van verwacht. We kwamen er voetballend steeds goed uit. De trainers hadden ons de oplossingen gegeven en we hebben ernaar gehandeld en de opdracht volbracht.”

Binnen drie weken zal de tactische analyse opnieuw nauwkeurig opgesteld moeten worden, want dan volgt de wedstrijd tegen AC Milan. Mechele, die altijd fan is geweest van Club Brugge, herinnert zich die wedstrijd nog: “Ik weet dat Andrés Mendoza er gescoord heeft en dat Danny Verlinden sterk gekeept heeft.” Op 22 oktober 2024 zal het dag op dag 21 jaar geleden zijn. “Misschien staat het in de sterren geschreven om daar weer zoiets te verwezenlijken?”, sluit een ambitieuze Mechele af.


Christos Tzolis: “Dit is nog niet de beste Tzolis”

De reactie van de man van de wedstrijd (officieel bevestigd door UEFA) kon natuurlijk niet ontbreken. “Mijn eerste goal in de Champions League en mijn eerste Man of the Match-trofee. Dit is echt een droom. Het was altijd al een droom om hier te staan.” Al is Tzolis vooral tevreden over de prestatie van het team. “Het is weer een stapje omhoog. Zowel voor mij als voor het team. Hierop kunnen we verder bouwen.”

Maar hoe heeft de enige doelpuntenmaker van deze wedstrijd zijn goal zelf beleefd? “Mijn eerste controle was ideaal om meteen te schieten. Ik stond in de perfecte hoek opgesteld en was blij dat ik die bal perfect raak. Een topgoal, al zeg ik het zelf.” Het smaakt naar meer, zowel voor de supporters als voor de speler zelf. Is Tzolis op zijn top? “Dit is nog niet de beste Tzolis. Ik kan nog veel beter, daarom ben ik hier bij Club Brugge.”

Hans Vanaken: “Deze missie hebben we volbracht”

Aanvoerder Hans Vanaken was ook onder de indruk van de goal van Christos Tzolis. “Geweldig binnengeschoten. Je kunt er niet veel anders over zeggen. Een goede controle, een mooie assist van Onyedika en prachtig binnengelegd door Tzolis.” Vanaken was tevreden over de controle die zijn team over de wedstrijd had, maar had de score liever uitgediept gezien. “We hadden veel de bal. We hebben nog een grote kans via Jutglà die we eigenlijk moeten maken, maar dat gebeurde niet. Dat had het ons wel makkelijker gemaakt.”

Of de aanvoerder al droomt van een overwinning bij AC Milan, dat tot nu toe geen punten heeft gepakt, wil hij niet gezegd hebben. “We zouden daar heel graag willen stunten, maar laten we nu gewoon genieten van deze overwinning tegen Sturm Graz. Deze moesten we binnenhalen om later nog te kunnen doorgaan naar de volgende ronde. Deze missie hebben we volbracht.” Tijd om te dromen is er niet. “Nu volgen er belangrijke competitiewedstrijden, zoals zondag tegen Union; daar ligt onze focus nu op”, besluit Hans Vanaken.

Nicky Hayen: "Ik ben inderdaad zeker opgelucht"

Blauw-Zwart boekte zijn eerste zege in de vernieuwde UEFA Champions League, en coach Hayen was dan ook opgelucht na de wedstrijd. "Ik ben inderdaad zeker opgelucht," begon de Club-coach zijn analyse. "Er werd al gesproken van een 'must win'-game, en in theorie klopt dat ook. Ik had ook gezegd dat dit een wedstrijd is die je beter wint om je ambities gaaf te houden. Aan de prestatie van vandaag zag je dat we deze wedstrijd absoluut wilden winnen."

De wedstrijd stond niet echt bol van de kansen. "Tegen Dortmund kregen we heel veel kansen en maakten we geen goal. Vandaag hebben we met twee zessen gespeeld om hun transitie te beperken en wel dominant aan de bal te blijven. We hebben gekozen voor meer stabiliteit, en de kansen die we kregen, moesten we proberen af te maken. We hebben het gehad over klinisch zijn en stabiliteit, en ik denk dat we op dat vlak vandaag een heel volwassen wedstrijd hebben gespeeld. We hadden uiteindelijk een tweede doelpunt kunnen maken via Jutglà, en als Vermant een betere keuze had gemaakt, hadden we de score ook kunnen uitdiepen. Ik denk echter dat we vandaag goed hebben verdedigd, als ploeg goed stonden en weinig hebben weggegeven."

Aan het einde van de eerste helft liet Club de thuisploeg wat meer in de wedstrijd komen. "Dat was niet meteen twijfel, maar we gingen wel andere dingen doen. Dat is op zich niet erg, maar dan moeten andere posities ook goed ingevuld worden. Als je dat niet doet, krijg je een andere dynamiek in het spel. Dat hebben we tijdens de rust geprobeerd te corrigeren. Waar we minder tevreden over waren, was het feit dat we in de eerste helft regelmatig van kant konden wisselen, maar dat hebben we in de tweede helft veel minder gedaan. Dat zijn dingen die we moeten verbeteren."

Ordóñez en Tzolis speelden opnieuw een sterke wedstrijd en kregen een pluim van de coach. Joel Ordóñez kan, volgens mij, nog heel ver komen, want hij heeft nog een zekere groeimarge. Anderhalf jaar geleden speelde hij nog bij mij bij Club NXT. Als je ziet welke stappen hij op korte termijn heeft gezet, dan is dat veelbelovend. Uiteraard zijn er nog werkpunten, zoals in balbezit en de aanspeelbaarheid. Maar als je ziet met welke maturiteit hij vandaag heeft gespeeld, dan is dat wel veelbelovend. Wat Tzolis betreft, speelde hij ook opnieuw sterk en voerde hij zijn defensieve taken goed uit. Hij is bovendien zeer plichtsbewust, en voor een coach is dat een plezier om hem op het veld te zetten."

Nilsson kon er deze avond niet bij zijn. "Gustaf Nilsson had een lichte blessure aan de achillespees en voelde zich niet 100% klaar om te spelen. Zelfs op de bank zitten was niet goed, aangezien hij niet 100% kon sprinten. Dan moet je die keuze ook maken in functie van het weekend. We hopen dat hij tegen dan weer fit is."

Skov Olsen werd tijdens de rust vervangen, en daar gaf de coach ook uitleg bij. "Ik heb gewoon de vervanging doorgevoerd en dan ga je bijsturen op de dingen die beter kunnen in de tweede helft. Die feedback krijgt hij dus wel nog."

De volgende opdracht in de UEFA Champions League is in en tegen AC Milan, dat met 0 op 6 is gestart. "Dat kan misschien een positief gegeven zijn voor ons, want dat betekent dat zij meer moeten komen dan wij. Ik wil echter niet te ver vooruitkijken, en in principe kijk ik niet verder dan naar nu zondag. Je spreekt over een 'must win'-game, maar voor mij voelde het alsof de Champions League volledig voorbij was als we vandaag verloren. In het voetbal kan alles gebeuren, en waarschijnlijk had niemand gedacht dat AC Milan met 0 op 6 zou beginnen. Het blijft onvoorspelbaar, en dat is het mooie aan voetbal. Elke kans die je krijgt, moet je proberen ten volle te benutten. Deze driepunter vandaag betekent dat we onze ambities gaaf houden en volop in onze kansen blijven geloven."

Tot slot wilde de coach ook nog een woordje kwijt over de wedstrijd van Jashari. "Ik denk dat Ardon Jashari vandaag een heel goede wedstrijd heeft gespeeld. Hij speelde heel gedisciplineerd en maakte de juiste keuzes aan de bal. Samen met Raphael Onyedika stond hij stabiel voor de verdediging. Ik vind dat hij vandaag een goede wedstrijd heeft gespeeld en de concurrentie voor die positie scherper heeft gemaakt. Het is niet altijd eenvoudig voor nieuwe spelers om zich aan te passen aan de Belgische competitie, aan de spelers, aan de intensiteit. Je moet daar gewoon geduld mee hebben, en helaas is dat bij een topclub niet altijd het geval; je moet er onmiddellijk staan. Uiteindelijk zie je dat talent vroeg of laat bovendrijft. Eén zwaluw maakt echter de lente niet, dus hij moet blijven bevestigen. Hij is wel een jongen die positief in het leven staat en keihard wil blijven werken om elke dag beter te worden. Dag na dag wordt hij beter, en soms is het gewoon geduld hebben totdat je je kans krijgt. Vandaag was de juiste. Hij kwam van het EK en moest ook later aansluiten, waardoor hij iets met een achterstand begon. Dan wil je het forceren, want bij een normale voorbereiding kun je dat gestaag doen. Dat was nu niet het geval, en ging hij bepaalde dingen forceren. Ik ga niet zeggen dat hij begon te twijfelen aan zichzelf, maar we moesten hem wel rustig houden en zeggen dat alles goed komt. Het is een jongen die heel veel vertrouwen heeft, maar ook iemand die je veel vertrouwen moet geven. Dan zie je uiteindelijk tot wat hij in staat is," besluit een tevreden Nicky Hayen.