Alle nieuws

Charleroi – Club: de Club facts

Morgenavond openen we de negende speeldag van de Jupiler Pro League op het veld van Sporting Charleroi. Vorig seizoen wonnen we op Mambourg met 1-4 na goals van Mechele, Nielsen en Thiago (2x). Alle facts and figures over onze tegenstander lees je hieronder!

De wedstrijd

Vrijdag trappen Sporting Charleroi en Club Brugge de negende speeldag van de Jupiler Pro League af met een onderling duel op Mambourg. Het zal de 109e ontmoeting in Eerste Klasse zijn tussen beide teams. De 54 vorige uitmatchen op Charleroi leverden Club 26 zeges, 17 draws en 11 nederlagen op.

Club is al 5 uitmatchen op rij ongeslagen bij de Zebra's. Van de laatste 10 onderlinge duels verloor Club slechts 1 keer (6W 3D). Vorig seizoen kon Club beide wedstrijden winnen van de Zebra's en telkens 4 keer scoren. Thuis won Club met 4-2. De bezoekers kwamen 2 keer op voorsprong via Parfait Guiagon en Vetle Dragsnes, maar Club vocht terug met goals van Igor Thiago, Brandon Mechele, Antonio Nusa en Ferran Jutglà. In het Stade du Pays de Charleroi won Club met 1-4 (Bernier | Mechele, Nielsen, Thiago 2x).

Met Gustaf Nilsson (3 goals en 4 assists) heeft Club de speler die het vaakst bij een doelpunt betrokken is in de Jupiler Pro League. In de top 10 competities van Europa staat hij daarmee in de top 10:

  1. Viktor Gyökeres (Sporting Lissabon): 11 (10 goals, 1 assist)
  2. Erling Haaland (Manchester City): 10 (10 goals)
  3. Jan Kliment (SK Sigma Olomouc): 10 (9 goals, 1 assist)
  4. Harry Kane (FC Bayern München): 10 (5 goals, 5 assists)
  5. Robert Lewandowski (FC Barcelona): 9 (7 goals, 2 assists)
  6. Raphinha (FC Barcelona): 8 (5 goals, 3 assists)
  7. Lamine Yamal (FC Barcelona): 8 (3 goals, 5 assists)
  8. Vinicius Junior (Real Madrid CF): 8 (3 goals, 5 assists)
  9. Vasil Kusej (FK Mlada Boleslav): 8 (3 goals, 5 assists)
  10. Gustaf Nilsson (Club Brugge KV): 7 (3 goals, 4 assists)

De Zweedse spits van Club is, samen met Franck Surdez (KAA Gent), Joedrick Pupe (FCV Dender) en Yira Sor (KRC Genk), assistkoning van de competitie.

Andreas Skov Olsen is de topschutter van Club (4 goals). Enkel Daan Heymans (Sporting Charleroi) en Tolu Arokadare (KRC Genk) doen beter met 6 goals.

Club kon in 7 van de 8 competitiewedstrijden scoren, enkel op Standard lukte dat niet. Daarmee doet Club het het beste van de competitie, samen met KRC Genk, OH Leuven en KVC Westerlo.

De tegenstander

Sporting Charleroi is één van de seizoensrevelaties. Na 8 speeldagen is het met 13 punten (samen met Club, Antwerp en Anderlecht) één van de mede-achtervolgers op competitieleider KRC Genk.

Afgelopen weekend kwam Charleroi in het duel der "Sportings" bij Anderlecht niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Opmerkelijk is dat, ondanks dat het met Daan Heymans de topschutter heeft, Charleroi al voor de derde keer niet tot scoren kon komen.

Heymans is dus de topschutter bij de Zebra's en van de Jupiler Pro League met 6 goals. Adem Zorgane deelde al 2 assists uit.

Youssouph Badji, de Senegalese ex-aanvaller van Club Brugge, ruilde Sporting Charleroi begin september in voor het Deense AGF Aarhus. Naast Badji verlieten ook ondermeer doelman Hervé Koffi, Jonas Bager, Jules Van Cleemput, Stefan Knezevic, Ryota Morioka, Mehdi Boukamir, Nadhior Benbouali, Marco Ilaimaharitra, Achraf Dari en Valentine Ozornwafor de club.

De Zebra's versterkten zich met:

  • Doelmannen Théo Defourny en Mohamed Koné
  • Verdedigers Mardochée Nzita, Check Keita en Aiham Ousou
  • Middenvelders Yassine Titraoui, Noam Mayoka-Tika, Alexis Flips, Flavio Da Silva en Amine Boukamir
  • Aanvallers Mondy Prunier, Grejohn Kyei en Raymond Asante

Sinds maart van dit jaar is oud-Club Brugge-coach Rik De Mil de trainer van Sporting Charleroi. De 43-jarige West-Vlaming volgde er toen Felice Mazzu op, die Charleroi niet uit de laatste vier kon houden. In de relegation play-offs haalde De Mil er een 16 op 18 met zijn nieuwe club en konden ze zich zo verzekeren van het behoud. Dit seizoen lijkt Charleroi onder De Mil met een vijfde plek een veel betere weg te zijn ingeslagen.

De Cypriotische verdediger Stelios Andreou en de Ivoriaanse doelman Mohamed Koné misten nog geen minuut dit seizoen met Charleroi.

Mijlpalen

  • Hans Vanaken kan zijn 460e wedstrijd spelen voor Club Brugge KV.
  • Maxim De Cuyper kan voor de 70e keer in actie komen bij Blauw-Zwart.
  • Joel Ordóñez kan zijn 40e officiële match voor Club afwerken. Ook kan het de 25e competitiematch worden voor de Ecuadoriaan.
  • Voor Andreas Skov Olsen kan het de 80e match in de Jupiler Pro League worden. Zijn landgenoot Casper Nielsen wacht op zijn 70e competitiematch voor Club
  • Brandon Mechele kan zijn 330e competitiematch voor FCB spelen. Viert hij dat met een goal en sterke prestatie zoals vorig seizoen? 

Bekijk het openingsdoelpunt van Mechele van vorig seizoen hieronder!

Totale statistieken

Eerste Klasse: 108 duels, 66 overwinningen voor Club, 26 draws en 16 nederlagen, 207 goals voor en 93 tegen

Tweede Klasse: 4 duels, 1 overwinning voor Club, 2 draws en 1 nederlaag, 9 goals voor en 9 tegen

Beker: 3 duels, 1 overwinning en 2 nederlagen voor Club, 8 goals voor en 7 tegen

TOTAAL: 115 duels, 68 overwinningen voor Club, 28 draws en 19 nederlagen. 224 goals voor en 109 tegen.

Scheidsrechter

Nathan Verboomen werd aangeduid als ref voor deze wedstrijd. Hij wordt bijgestaan door Mathias Hillaert en Ruben Wyns (lijnrechters). De vierde official is Wim Smet. De man achter de VAR-schermen is Michiel Allaerts, geassisteerd door Michele Seeldraeyers en Glenn Claes.

De 36-jarige scheidsrechter fluit voor de 21e keer een officiële match van Club. 10 eerdere matchen daarvan waren uitmatchen (5 zeges, 2 draws en 3 nederlagen).

Verboomen leidde al 18 matchen voor Sporting Charleroi. 10 eerdere thuismatchen van de Zebra's onder zijn leiding eindigden op 6 overwinningen, 2 gelijke spelen en 2 nederlagen.

Het is pas de eerste match van Club dit seizoen met Verboomen als ref. Hij leidde dit seizoen wel al een uitmatch van Charleroi bij Union (1-0).