Club Brugge is niet zomaar een voetbalclub. Het is een symbolische afspiegeling van de stad Brugge, haar geschiedenis en haar passie voor voetbal. Het verhaal van Club Brugge begint in 1891, toen een groep jonge enthousiastelingen samenkwam om te schitteren op het voetbalveld. In de jaren die volgden, groeide de club uit tot één van de grootste en meest succesvolle clubs in België en daarbuiten.
Van Brugsche FC tot FC Brugeois
De club werd in 1891 opgericht met de naam 'Brugsche Football Club' en het motto 'Mens sana in corpore sano'. De vereniging was Vlaams georiënteerd.
Maar vóór erkenning ontstonden er al conflicten tussen de leden, wat resulteerde in de oprichting van een tweede club met de naam 'Football Club Brugeois'. In 1897 vond er weer een fusie plaats, waarbij de niet meer bloeiende Football Club Brugeois werd opgenomen door de Brugsche Football Club. De nieuwe club behield echter de Franse benaming.
Van FC Brugeois tot Koninklijke Vereniging
In 1912 verhuisde Football Club Brugeois naar een nieuwe locatie die zij voor 9 jaar konden huren voor 1760 frank per jaar. In 1920 werd deze locatie gekocht voor 40.000 frank en genoemd naar het nabijgelegen Café 'De Klokke' aan de Torhoutsesteenweg.
Het nieuwe stadion leverde meteen resultaat op, toen FC Brugeois in 1920 voor het eerst kampioen werd in de hoogste klasse. Op 23 mei 1920 verleende koning Albert de titel 'Koninklijke Vereniging' aan FC Brugeois.
Albert Dyserynck
Albert Dyserynck werd in 1920 voorzitter van FC Brugeois en veranderde het statuut van de club naar een vzw. Helaas stierf hij in 1931 bij een auto-ongeval. Als eerbetoon werd de locatie 'De Klokke' omgedoopt naar 'Albert Dyserynckstadion' en werd er in 1932 een beeld van Albert onthuld aan de hoofdingang. Het beeld is te vinden voor de hoofdtribune van het Jan Breydelstadion.
Charles en Torten, de Brugse Hinden
Tijdens de jaren 1920 speelden Charles Cambier en Torten Goetinck bij FC Brugeois en beiden werden ook Rode Duivels.
Louis Versyp: Waardig opvolger van Torten Goetinck
Na de eerste landstitel in 1920 kende het elftal van FC Brugeois moeilijke jaren, waarin zij in 1928 degradeerden naar tweede klasse. Toch stond al een nieuwe Brugse held klaar om het stokje over te nemen van Torten Goetinck, Louis Versyp. Hij was meer dan 20 jaar de ster van FC Brugeois.
Roger Vanhove, een "Kanthalf" met een sterk kopspel
Naast Louis Versyp speelde ook Roger Vanhove bij FC Brugeois. Geboren in Brugge op 29 augustus 1911, speelde hij negen seizoenen ononderbroken in het Belgische profvoetbal.