Alle nieuws

Blauw-Zwart boekt eerste zege in UEFA Champions League dankzij klasseflits van Tzolis!

UEFA Champions League

Op de tweede speeldag van de UEFA Champions League trok Club Brugge naar Oostenrijk om het op te nemen tegen SK Sturm Graz. De Bruggelingen kwamen in de eerste helft verdiend op voorsprong na een klassedoelpunt van Tzolis. Dit bleek uiteindelijk de winning goal te zijn en zo boekt Club zijn eerste belangrijke driepunter in deze UEFA Champions League-campagne.

Vorige week vrijdag pakte Blauw-Zwart met tien man in extremis een punt op het veld van Charleroi. In vergelijking met deze wedstrijd voerde coach Hayen twee wissels door in zijn basiself. Op het middenveld kreeg Jashari het vertrouwen om zijn kunnen te tonen van bij de start en zo verdween Vetlesen naar de bank. In het aanvallende compartiment moest Club het doen zonder diepe spits Nilsson. De Zweed had wat last aan de achillespees en werd niet fit bevonden. Zo was het aan Jutglà om, samen met Skov Olsen en Tzolis, voor doelpunten te zorgen. Voor Vanaken was het trouwens een jubileummatch, want de captain van Club speelde zijn 50e wedstrijd in de UEFA Champions League.

In de beginminuten van de wedstrijd keken beide ploegen wat de kat uit de boom, met als gevolg dat we niet meteen doelgevaar te zien kregen. Blauw-Zwart trachtte wel hoog druk te zetten en dit leverde een kans(je) op voor Jutglà. Skov Olsen zette de bal voor met zijn rechter en de Catalaanse spits probeerde het in één tijd, maar miste zijn poging. Kort hierna ging Jashari ook eens zijn kans vanop afstand, maar diens knal vond evenmin het doelkader. Op het kwartier moest doelman Scherpen wel eens tussenkomen op een gekadreerd schot van Tzolis. De goalie van Sturm Graz had wel wat moeite om de bal onder controle te houden, maar pakte het leer uiteindelijk in twee tijden. Blauw-Zwart bleef dus voorlopig voor het enige gevaar zorgen en werd daar halfweg de eerste helft voor beloond! Onyedika vond met een knappe pass Tzolis en de Griek toverde vervolgens een heerlijke trap uit zijn voeten. Het leer verdween via de verste paal tegen de netten en zo hadden de Bruggelingen hun verdiende voorsprong vast.

De reactie van de thuisploeg bleef niet lang uit, maar Mignolet moest voorlopig nog geen wonderen verrichten. Iets voor het halfuur was het wel even opletten toen een afgeweerde poging voor de voeten van Yalcouyé kwam. Die haalde vervolgens uit, maar zijn afgeweken schot belandde gelukkig net naast doel. Kort voor de rust kwamen de Oostenrijkers nog eens opzetten, maar Ordóñez stond goed in de weg op een poging van Biereth en blokte het schot af. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Kiteishvili, maar zijn schot in één tijd vanop een inworp vond het doelkader niet. Verder dan dit soort pogingen kwam Sturm Graz niet in de eerste helft en Club maakte ook niet echt aanstalten om op zoek te gaan naar dat tweede doelpunt. Zo gingen we rusten met een kleine, maar weliswaar verdiende, voorsprong voor Blauw-Zwart…

Bij aanvang van de tweede helft noteerden voerde coach Hayen één wijziging door bij zijn team. Skov Olsen mocht in de kleedkamer blijven en zo startte Skóraś aan het tweede bedrijf. Aanvankelijk kregen we ook hetzelfde spelbeeld als in het begin van de eerste helft. Club eiste vooral de bal op en probeerde in balverlies ook hoog druk te zetten op de defensie van Sturm Graz. Na tien minuten spelen hadden de bezoekers een dubbele mogelijkheid op de dubbele voorsprong. Eerst stuitte Tzolis van dichtbij op Scherpen en vrijwel meteen daarna bediende Skóraś centraal Jutglà. Die laatste kon ook van dichtbij aanleggen, maar opnieuw lag Scherpen in de weg om een tweede tegendoelpunt te voorkomen. Coach Ilzer besloot om in te grijpen met een dubbele wissel en dat zorgde even voor een korte opleving van de thuisploeg. Invaller Horvat stond net op het veld en trachtte de bal scherp voor doel te zetten. Mignolet was bij de pinken en bokste het leer gevat weg om gevaar te voorkomen.

Even later nam diezelfde Horvat een hoekschop en die plaatste hij op het hoofd van Chukwuani. Gelukkig kopte die laatste nog een eind naast het doel. Na deze fase nam Club de controle over de wedstrijd opnieuw in handen en werden er langs beide kanten verschillende wissels doorgevoerd. Zo kwam bijvoorbeeld Vermant op het veld in plaats van Jutglà. Blauw-Zwart bleef echter nalaten om dat veilige tweede doelpunt te maken, want ook Skóraś vond het doelkader niet. Zijn gekruist schot ging jammer genoeg rakelings voorlangs. Zo bleef het opletten voor die ene kans voor Sturm Graz. Enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwam er ook een mogelijkheid voor Geyrhofer, maar zijn schot ging werd door Mignolet in hoekschop gepareerd.

Er werden uiteindelijk vier minuten toegevoegde tijd gerekend, maar daarin kwam Club niet meer in de problemen. Zo volstond de prachtgoal van Tzolis voor de eerste belangrijke driepunter in de vernieuwde UEFA Champions League!



UEFA Champions League – Speeldag 2
Toeschouwers:
29.863 – Wörtherseestadion
Scheidsrechter: Aliyar Aghayev (AZE)
SK Sturm Graz: Kjell Scherpen – Max Johnston, Emanuel Aiwu, Niklas Geyrhofer, Jusuf Gazibegovic – Malick Yalcouyé (82’ Lovro Zvonarek), Tochi Chukwuani (82’ Stefan Hierländer), Otar Kiteishvili – William Bøving (66’ Tomi Horvat), Amady Camara (58’ Seedy Jatta), Mika Biereth (66’ Erencan Yardimci).
Bank: Daniil Khudyakov, Matteo Bignetti, Erencan Yardimci, Lovro Zvonarek, Tomi Horvat, Emir Karic, Seedy Jatta, Arjan Malic, Stefan Hierländer, Markus Schopp, Oliver Sorg, Leon Grgic.
Coach: Christian Ilzer.
Club Brugge: Simon Mignolet – Joaquin Seys, Brandon Mechele, Joel Ordóñez, Maxim De Cuyper – Raphael Onyedika, Ardon Jashari, Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen (46’ Michał Skóraś), Ferran Jutglà (77’ Romeo Vermant), Christos Tzolis.
Bank: Nordin Jackers, Zaid Romero, Hugo Vetlesen, Romeo Vermant, Michał Skóraś, Casper Nielsen, Kyriani Sabbe, Chemsdine Talbi.
Coach: Nicky Hayen.

Gele kaarten: Aiwu, Geyrhofer, Yalcouyé, Chukwuani, Skóraś, Gazibegovic
R
ode kaarten: geen
Doelpunten: 23’ Tzolis (0-1)